Gallery/Portfolio . Blog . Album

måndag 5 juli 2010

Boktipset: DÖDSMATCHEN - Fotboll i Nazismens Skugga

Det finns travvis med böcker om fotboll, allt från "Så funkar fotboll" till "Så funkar INTE fotboll", fotbollens fascinerande historia, fotbollens ABC till statistikböcker till böcker om fotbollsrelaterade upplevelser, avdankade journalisters tafatta försök till ingående biografier om vad som egentligen rör sig inne i en fotbollsspelares huvud.
Så har vi avstickarna som hör till undantagen men som är värda att nämnas. En av dom få böckerna som lyckas blanda journalistik varvat med intervjuer och dokument med strukturen av en spänningsroman ur ett nutidshistoriskt perspektiv är Andy Dougan's "Dödsmatchen - Fotboll i Nazismens Skugga."

Boken är INTE en roman utan ett tidsdokument över Tyskarnas brutala ockupation av Kiev under andra världskriget. I skuggan av dom skakande skildringarna av koncentrationslägren utspelade sig ett annat mindre diskutabelt drama. Det legendariska FC Dynamo Kiev splittrades upp men lyckades ändå samla ihop sig och bilda laget FK Start som dominerade serien. De var oslagbara och besegrade sina motståndare med imponerande resultat, många gånger utan att släppa in ett enda mål bakom sig och fick t.om. beundran från soldater ur ockupantmakten. När de krossade ett tyskt Luftwaffe-lag "Flakelf", som enligt egen utsaga hade bättre spelare, steg de nationalistiska känslorna i Kiev och för första gången vågade man stå upp mot ockupanterna. Luftwaffe-laget krävde en returmatch där t.om. domaren i SS-uniform sa åt dom att inte göra mål. Det är denna returmatch som kom att kallas "Dödsmatchen - Fotboll på Liv och Död.

Jag hittade boken för 49: - av en ren slump inpetad liggandes bakom alla andra böcker under kategorin "Idrott" bokstaven "F", blåste bort allt damm och beundrade dess gammelnaiva omslag. Mitt intresse för fotboll är större än historia men när det gäller Andra Världskriget är intresset betydligt större. Kombinationen fascinerade mig och det tog mig en dag i solen att läsa ut alla 254 sidorna (minus 13 sidor tacktal och lite frossande i efterreferenser). Många gånger undrade jag om inte historieexperten Anthony Beevor faktiskt hade ett finger med i efterforskningsarbetet också.
Jag ger boken 4 stjärnor utav 5. Ni andra kan läsa Håkan Nesser eller Tomas Bodström, medan jag friassocierar ytterliggare till kvalificerade författarskap som Stephen King, Philip K. Dick, William S. Burroughs och Vladimir Nabokov.

Läs mer: Amazon: Andy Dougan - Dynamo: Triumph and Tragedy in Nazi-Occupied Kiev
Ytterliggare Recension: dagensbok.com: "Dödsmatchen"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar