Gallery/Portfolio . Blog . Album

söndag 30 maj 2010

DENNIS HOPPER 1936 - 2010 (för lång och trogen tjänst)

DENNIS HOPPER, behöver jag närmare beskrivning? Nej men för er som är helt främmande är han bäst känd som regissören och huvudrollsinnehavaren av Easy Rider och för sina oförglömliga rolltolkningar i Hoosiers, Blue Velvet, Apocalypse Now och för att inte glömma ordduellen mellan honom och Christopher Walken i True Romance. Han blev 74 år och avled efter en tids kamp mot prostatacancer.

Vad betydde han egentligen?

En skådespelarikon som med Easy Rider banade väg för den nya vågen av independentfilmare under 70-talet som lät sig inspireras av den fria noirfilmsgenren utan att studion lade sig i allt för mycket. För mig innebär en film med Dennis Hopper ett säkert kort på nåt sätt. En lite typisk "om det inte vore för honom hade filmen blivit katastrof"-typ av skådespelare. Det tillhör en del av charmen att bara för att han är med så bör man se filmen ändå. Hans CV får den mest garvade filmkritiker att chippa efter andan och kan nog jämföras med Michael Caine för att han sällan tackade nej till en roll helt enkelt för skådespelandets skull. Han pendlade skickligt mellan kalkoner till blockbusters. Om man tittar på IMDB är listan kanske inte lika lång som Michael Caines men minst lika varierande. Easy Rider, Catchfire (båda regisserade han), Rebel Without a Cause, Apocalypse Now, Flashback, och True Romance och serien "24" men även mindre kvalificerade alster som Speed, Texas Chainsaw Massacre 2, Waterworld, Space Truckers, och ... håll i dig mannen ... Super Mario Bros(!)

För den inbitna: 1984 spelade han mot Gösta Ekman jr. i Slagkämpen (The Inside Man).
Med sin skådespelarkarriär har han spelat in filmer i 22 länder.

Lovord och tårfyllda hyllningar i överflöd men i detta fall är det ursäktat. Trots att hans liv inte var perfekt och hade en del dispyter med farbror blå, stämmningsansökningar och skillsmässor så har den j...vla cancern tagit ytterliggare ett liv och Dennis Hopper är ett namn åtminstone jag kommer att minnas tills det blir min tur.



"Like all artists I want to cheat death a little and contribute something to the next generation."


Läs mer:
http://www.svd.se/kulturnoje/nyheter/dennis-hopper-har-avlidit_4787271.svd
http://www.imdb.com/news/ni2644645/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar